Plastové obaly přispívají ke snižování plýtvání jídlem. Projevuje se to na výši uhlíkové stopy, kterou během svého životního cyklu potraviny generují, a tedy na zmírňování dopadů na životní prostředí. Pokud jej tedy chcete chránit, neznamená to, že se musíte vzdát úplně všech plastů. Je třeba přemýšlet v širších souvislostech.
Je chemická recyklace budoucností pro udržitelnost plastů?
Pro udržitelnost plastů je klíčové jejich uchování v oběhu po co nejdelší dobu. Jako základní se pro to jeví recyklovatelnost. Aby se maximalizovala, neustále se vyvíjí její efektivní varianty. Kromě mechanické recyklace funguje i chemická. Jsou právě metody rozložení molekulových vazeb pro plasty budoucností nebo chcete-li spásou?
UPO existuje. Stejně jako létající talíř ale udržitelný plastový obal čeká na svůj popis a oběžnou dráhu
Udržitelný plastový obal (UPO) má s UFO mnoho společného. Důkazy o něm jsou dostupné, ačkoliv často podléhají dezinformacím nebo politickým hrám. Pro jeho lepší uchopitelnost je ale třeba jej podrobně popsat a vytyčit cestu, kterou bude putovat po své oběžné dráze v rámci kýžené cirkulární ekonomiky.
Pandemie ukázala lepší stránku plastových obalů. Problematická zůstává recyklace
Opatření proti šíření nákazy nového typu koronaviru ukázala, jak důležité jsou obaly potravin. Nejenže výrobek umožňují dostat ke spotřebiteli, ale především jeho obsah chrání, prodlužují trvanlivost a zároveň zajišťují jeho zdravotní nezávadnost. A ačkoliv se během pandemie zvýšila spotřeba jednorázových plastů, z hlediska udržitelnosti se jako důležitější problém potvrdil dosud nedostatečně vyvinutý recyklační průmysl.