Jste přesvědčeni, že obaly vyrobené z plastu představují větší dopad na životní prostředí než ty z papíru, skla, plechovky nebo dokonce bioplasty? Opak je pravdou. Studie hodnotící množství uhlíkových emisí při globálním uplatnění různých materiálových scénářů pro výrobu obalů hovoří jasně pro plast.
Když je zbytečný obsah, je zbytečný i obal
Jak se dá nahlížet na udržitelnost plastových obalů? Který obal vybírat, abychom minimalizovali zátěž na životní prostředí? A jsou plasty výhodnějším materiálem než sklo či papír? Na tyto a podobné otázky jsme se zeptali odborníka na environmentální dopady produktů lidské činnosti Vladimíra Kočího.
Bez obalu neznamená bez odpadu aneb jak plastové obaly snižují plýtvání potravinami
Plastové obaly přispívají ke snižování plýtvání jídlem. Projevuje se to na výši uhlíkové stopy, kterou během svého životního cyklu potraviny generují, a tedy na zmírňování dopadů na životní prostředí. Pokud jej tedy chcete chránit, neznamená to, že se musíte vzdát úplně všech plastů. Je třeba přemýšlet v širších souvislostech.
Uhlíková stopa výroby plastových obalů? Záleží na každém detailu
Jakákoliv lidská činnost nebo produkt zanechává uhlíkovou stopu, to platí i pro plasty. Její výši ale neovlivňuje primárně materiál, ale spíše způsoby výroby. Dopady je snaha co nejvíce minimalizovat. Výrobci tak jdou vstříc nejen legislativě, ale stále častěji i společenské odpovědnosti. A v jejich počínání záleží na každém detailu.